sábado, 7 de octubre de 2017

SENTIMENTS / PERE FÀBREGUES

Vist des de la màxima proximitat, al cor de Barcelona, i amb contactes suficients per estar ben informat de totes bandes, arribo a la conclusió que s’ha tocat el moll de l’os, els sentiments, i això fa mal.
Mals governants i lleis caduques que no han sabut escoltar i adaptar, ni adaptar-se, a la realitat del poble que tenen l’obligació d’obeir i facilitar les normes de convivència, que els vinguin donades democràticament.
Aquest antic i ranci sistema de “sostenella y no enmendalla”, els ha dut a una ceguera que fa difícil arribar a acords, i com més apliquen la força, més enfanguen el camí.
Van atacar la petició d’independència sense estudiar el perquè tanta gent la demanava. Van acceptar, referendar i proclamar, fins les més altes instàncies, un reglament, l’Estatut, i llavors amb una miopia governamental impròpia de gent lletrada, van retallar, “cepillar”, com va dir un personatge, el que havien admès i encara és vigent a altres Comunitats de l’Estat. Què pretenien? Què esperaven? Què haurien fet les altres Comunitats davant d’una burla tan insultant? Ells arrapats al “sostenella y no enmedalla”. I ara què?
La conseqüència o les conseqüències són, primer molts independentistes, desprès molts enfadats, ara majoria d’ofesos.
Certament que les persones de tots els pobles tenen els seus sentiments i per sort el món es va culturitzant i s’han creat formes d’expressió no violentes. Però si aquests sentiments es veuen atacats i menystinguts poden sortir les rauxes, i fins i tot la violència. Malament quan surt la part més bel·licosa i es perd el decòrum. Tots (bé, els que tenim la sort de poder veure tots els mitjans de comunicació d’una banda i l'altra, perquè ara fins i tot en els informadors hi ha bandes), deia, tots hem vist els sentiments de ràbia, quan no grollers, d’aquell vergonyós “a por ellos”. Els “ellos” han estat un munt de persones de totes les edats i estatus amb un paper a la mà, amenaçats i algun, molts, colpejats, per uns personatges a qui han inoculat uns sentiments d’odi sense raonaments.
Apunto el que diu el Diccionari: "Sentiment". Actitud mental, coneixença, desvetllada per la sensació. (Dóna diferents accepcions): Tenir sentiments de la pròpia dignitat. Tenir un sentiment d’odi, d’aversió, d’enveja. Sentiments d’amistat.
Per tant i vist el què està passant, crec que ens veiem abocats a una lluita de sentiments contraposats de difícil solució.
Hem de trobar-la, la solució, en una accepció que diu: És un home de bons sentiments.
Anem alerta perquè els sentiments queden gravats i no obliden. Si bé ara s’ha fet un mal enorme, hem de posar tot el millor de nosaltres per, cadascú a casa seva, ser uns bons veïns. Avui, més que això, serà difícil.

Pere Fàbregues i Morlà
Llibreter-Jubilat
03.10.2017
Dibuix de Franz Kafka



No hay comentarios: